Thursday, August 16, 2012

Struts?

För många inklusive min sambo är strutsfenomenet stort. Många undviker att ens öppna sina räkningar till att det är försent, även de som inte är i en situation av ekonomisk tyngd. Men om det är något tips man kan ge till folk som har problem med sin ekonomi så är det att bli medveten om den. Och det börjar just där, öppna kuverten lista dina inkomster och utgifter och du har ganska snabbt svart på vitt hur situationen ser ut.

Visst jag kan förstå för många att när man ser att det inte ser bra ut att man inte vill se det igen. Poängen är att om man är medveten så är man också medveten om att det börjar gå utför och man kan reagera snabbare. Och helt ärligt måste vi alla hjälpa till med det som gör det pinsamt/skämmigt att prata ekonomi dålig som bra.

Kanske bara jag men rent allmänt känns vibben i samhället som att man pratar inte ekonomi med folk utanför familjen särskilt inte i fall man har det dåligt. Då skall man dölja det och se glad ut. Det gör det väldigt svårt för de som tappat kontrollen att faktiskt fråga om hjälp. Många gånger behöver det inte ens vara ens eget fel. Kan vara allt ifrån dåliga relationer, olycka, sjukdom eller bara oturen av nedskärningar. Oavsett om man har sparat godtyckligt ett par år så har man fått en ekonomi anpassad för den inkomst man ligger på och har man inte ett stort intresse för ekonomi i sig så kanske man passat på att njuta. Och det är absolut inget fel i att nyttja den inkomst man har, ett litet sparande och en eller två löners buffert räcker långa vägar. Vårat samhälle bygger på konsumtion det är ju det som får hjulen att snurra. Därför kan man inte heller riktigt anklaga denna personen när förhållanden ändras. Men situationen blir jobbig och då blir det plötsligt svårt att fråga om hjälp.

Själv har jag märkt att det totalt vänt för mig när det kommer till räkningarna. För bara ett par månader tycke jag det vart ett jobbigt måste. Nu förtiden väntar jag på dem nästan från dagen jag fått dem till jag får dem igen. Det är skönt att få räkningen slänga in den i systemet och veta hur mycket eller lite man har att röra sig med. Tryggheten ligger i att man vet och stöter man på problem har man ofta någon vecka på sig att hantera det.

Nu när jag sitter och skriver detta inlägg och tänker tillbaka på hur jag har haft det och hur jag har hanterat mina räkningar förr och då skämms man nästan lite. Vart inte sällan man vart sen med betalningar. Eller man sköt upp en räkning någon månad för man inte jobbat tillräckligt alternativt köpt något man kanske inte borde. Men man inser kanske lite också att sista misstaget är inte gjort. När man tänker tillbaka på den senaste missen vilket vart att låsa mina bolåneräntor typ 2 månader innan den stora droppen för ca 4 år sedan. Det kostade mig lite över 50 000kr i ren ränta. När folk hade sina 1-2 % räntor vart jag låst med räntor på 6-7%. Pengar man kanske kunnat rädda om man haft lite mer kunskap innan man blev bostadsrätts ägare.

Men jag lovar det kommer fler misstag och nästa gång så dokumenterar jag dem här men med ekonomiska strategi så hoppas jag kunna tackla mina missar!

-Blakhouse

2 comments:

minna said...

Det är sååå sant det du skriver! Bra skrivet! Håller totalt med. Jag tror att många i min sits hade lagt av och blogga när allt verkligen rasade och blev ännu värre, men det hjälper inte att gömma sig som en struts! Jag skriver min blogg för att på något konstigt sätt hålla koll på mig själv!

Blakhouse said...

Det är väl inte så konstigt många där ute gör likadant. Hela min blogg är ju egentligen för mig själv. försöka få utlopp för tankar och ideer eller bara saker man inte vill glömma. =)