Saturday, August 11, 2012

Ekonomi - Sparande

Så här mitt i månaden finns där inte så mycket att göra egentligen. Man väntar på att månadens räkningar skall komma så man kan skriva in dem i systemet, dom få som inte är digitala dvs. Man tittar lite på hur budgeten ser ut och hur mycket man eventuellt kommer ha över sedan förra månaden. Men idag tänkte jag till skillnad ifrån mitt inlägg om min bakgrund skriva lite om hur jag lägger upp mitt sparande.

Min spar strategi
1) Automatiskt sparande
Lågt kontinuerligt sparande som jag verkligen inte rör och kan ha fullt automatiserat dvs dras varje månad i samband med att lönen kommer. Summan skall vara så pass låg att jag verkligen inte känner av den. För min del började det med 1 fond. 100kr månaden. till 3 olika fonder a 100kr månaden till denna månaden då det är 3 fonder a 200kr månaden dvs totalt 100/300/600kr. Räknade på det nu i veckan och totalt sätt på ca 3-5 år ( olika länge för de olika fonderna ) har gett en total utdelning på 425kr och en total värdeökning på ca 300kr så knappt +700kr värde förändring på nu nära 10000kr totalt i fonderna. Detta visar ju också att även ett litet sparande växer och det blir en accelererande effekt av det genom att utdelningen återinvesteras i nya fond andelar.

2) Buffert
Ha en buffert / ekonomisk flex för att hantera eventuella grejer som dyker upp. Tex tandläkare eller bilreparationer och liknande. Förr hade jag ingen post här alls. Nu förtiden ligger denna posten på ca 2000kr varje månad. Dock har jag satt en maxgräns för min buffert. Denna gräns är baserad för att klara 3 månaders utgifter så den är rörlig. men grovt räknat så har jag satt gränsen på 30 000kr. I dagsläget är jag inte ens i närheten av denna gränsen utan nuvarande buffert med så kallade lätttillgängliga pengar ligger på 7000kr. Mycket pga MC köp i juni samt omorganisation av mina konton för att få bättre ränta på pengarna.

3) Långtids sparande
Senast ny i veckan fixade jag ordning på detta. Startade ett konto hos Avanza, finns säkert positiva och negativa åsikter om dem men men min lott föll på dem. Så Jag förde över de pengar som vart ämnade åt att sparande / inverterande på lång sikt. Detta består i 3 delar. Dels deras berömda Avanza Zero fond. Kommer sätta in en klump summa på denna varje gång jag för över pengar till Avanza motsvarande ca 33% av den överförda summan. del 2 består i deras räntesparande. med utbetalning av ränta varje månad. räntan är inte direkt bättre än många andra banker. Men gillar konceptet att man får utdelning av räntan varje månad för de obundna och som vanligt för de bundna. Här sätts också ca 33% av den överförda summan. Den sista delen på 33% går till mer lånsiktigt inverterande i aktier. Målet att köpa stabila aktier med hög utdelning. Och visst kommer att försöka köpa aktierna så billigt som möjligt men investeringen går ut på att köpa och sällan till aldrig sälja. Så gäller följa kurvorna och kolla vilka nivåer man är villig att köpa aktier i och passa på när man kan. Om där inte finns några aktier att köpa just då hamnar pengarna på ett separat räntekonto för aktie investeringar när det väl blir tillfälle. En så länge har jag haft en negativ utveckling på totalt 127kr på mina aktier.Anledningen till uppdelningen är för att lättare kunna jämföra utdelning över tid mellan de olika sparsätten men även lätttillgängligheten på pengarna. Aktierna har ju nackdelen i att där finns courtage varje gång man köper eller säljer.

4) Amorteringar
Amorteringar är också en form av sparande. Och mitt mål är att betala av mina två mindre lån tills slutet av december 2013. Och skuldfri 2020. Men jag är kluven hur jag vill göra här. Amortera enligt plan varje månad bygga upp motsvarande summa i sparande och när samma summa finns på sparande och skuld så nollar man båda. För å ena sidan är det alltid bra att ha pengar tillgängligt. å andra sidan så ackumulerar ju sig räntan ju längre man drar på det.Altenrativt amortera så mycket jag kan varje månad tills lånen är borta och lita på snöbolls effekten för snabb avbetalning. Detta är en punkt jag får fundera över dock vet jag att det skall inte påverka mitt automatiska sparande dom pengarna skall inte röras innan pension eller till stora saker här i livet.

Angående min sparstrategi så vet jag att många kommer nog tycka den är för spridd. Och eller rent allmänt kass vilket den troligen är. Visst jag tar gärna tips Men i dagsläget håller jag på utforska och räkna och testa mig fram. Finns många åsikter där ute och letar efter något som fungerar för mig.


-Blakhouse

2 comments:

minna said...

Du kan ju öka lite mer på ditt amorterande, men tror att det är bra att ha tillgång till pengarna också! Man vet aldrig när det behövs! Ta mig själv. Har grymt mycket pengar sparade till min pension! Har varit smart så, men en del av dessa pengar hade kunnat rädda mig nu=(
Ta den summan du hade tänkt extra amortera med, och dela den sen och lägg 50% på sparande. Det hade jag nog gjort i dagsläget.

Blakhouse said...

hmm det är nog en bra ide. Så om man har 1000kr över så stoppar man 500 i extra amortering och 500 på sparkontot. Låter sunt. Är lite rädd för pensionssparande på det sättet man låser pengarna kommer inte åt dem när man har det dåligt. =(

tack för tippset