Tuesday, September 18, 2012

Min återbetalnings strategi

Där finns många metoder där ute för hålla uppe motivation och strategier för att betala tillbaka skulder. Tänkte försöka hoppa in på mina tankar och min strategi kring detta.

Dom två populäraste metoderna för att betala tillbaka skulder är antingen vattenfalls metoden där du genom att betala små krediter först ökar ditt återbetalnings utrymme och på så sätt kan snabbare betala av nästkommande skuld och så rullar det på med snöbolls effekt. Den andra är att man fokuserar på de med högst ränta först då de helt klart är dyrare och pengarna som går mot ränta jämfört med amortering är bättre.

Igen av de ovannämnda metoder faller mig bra i smaken. Inte i min situation. Det är lite svårt att fixa snöbolls effekten när dom två minsta lånen är på 50 tusen styck. Tittar man på räntan så ligger ena lånet på närmare 7% och det andra är räntefritt. Så Visst borde jag hårdsatsa på det jag betalar 7% ränta på då det ändå är ganska mycket pengar varje år som faller dit(~4000kr ränta per år) Samtidigt är detta lån en del av min bostadskostnad och har redan betalat ner detta lånet en del sedan jag tog det.

Nej för mig gillar jag nog den metod jag läste om över på manvsdebt dom kallar det "debt tsunami" angrip den skulden som påverkar dig mest mentalt och skapar mest motivation. För i slutändan handlar det om motivation när det är stora summor man skall betala tillbaka. Denna månaden går jag ifrån >800 000 till <800 000kr i skulder vilket är ett litet delmål en liten vinst att njuta av för att gå vidare. Men i det hela skäms jag lite när man läser tex köpstopps eller moneyfighting bloggar. Då båda dessa betalar stora summor varje månad på sina lån betalar jag i praktiken bara minimum beloppen på mina skulder. Allt som allt har jag endast gjort en enda extra betalning på mina skulder i år. Och då en så liten summa som 5000kr. Hade egentligen lovat mig själv att skatteåterbäringen varje år skulle gå till att betala av lånet men så har det inte blivit. Skatteåterbäringen har gått till att bygga upp min buffert. Vilket i sig är otroligt skönt att veta att man har.

Men jag har en del delmål i åtanke för att arbeta vidare med detta. Och med tanke på hur livet ter sig ibland vågar jag inte planera längre än december 2013. Men här kommer målen:
 • Mindre än 800 000kr.
 • Topp låns utjämning till 50 000kr december 2012.
 • Topp lån slutbetalt december 2013.
 • MC lån bibehållen räntefrihet(krav på amortering 2500kr månaden)
 • MC lån betalt december 2013.
 • Mindre än 700 000kr totalt.
 • att betala av mc'n och topp lånet kommer kräva en hel del. Dels räknar jag med att behöva tömma min buffert för klara av det. Dels räknar jag med att använda skatteåterbäringen för att betala klara det. Samt jag nästan räknar med en lönehöjning annars blir det tufft, Får se hur löneförhandlingarna går.

  Jo visst skulle denna situationen lätt kunna åtgärdas ganska snabbt genom att bara sälja mc'n men det ligger inte i mitt intresse att sälja mc'n utan snarare äga både mc'n och lägenheten på ett bra sätt. Så här i efterhand borde jag väntat tills nästa sommar att fixa mc'n men nu gjorde jag valet att skaffa den i år, och får därför stå mitt kasst. Det sköna i det hela är att jag vet att om jag springer på riktiga problem med återbetalnings svårigheter så är det just det. Sälja av mc'n för stampa ut den skulden och då givetvis stå mitt kast att antagligen sälja den för mindre än den är värd.

  Dock anser jag inte att min fight i sig är mindre värd för att jag lever inom ramen för min budget i dagsläget. Poängen är vetskapen om vad som försigår och mina handlingar och min kamp att slippa vara beroende av tex avbetalning på fordon och eller boende. Men är lite kluven kring detta. Enligt alla experter och lyxfällan och annan media är det ju dumpt att roa sig på lånade pengar. Men vill viss grad kan jag tycka det är ok. Så länge det aldrig går till överdrift. Det är en tunn linje det dära.

  Antar att detta inlägget också blev krap pga avsaknad av struktur och jag bara skriver på. Det får gå antar jag. Ett första utkast. Kanske ändrar på det, vi får se.

  -Blakhouse

  No comments: