Thursday, October 17, 2013

Hund och ekonomi

Som alla säkert vet eller kan ana så är det ju sällan lönsamt att skaffa sig ett husdjur. Hundar tillhör väl en av de något dyrare.

Som läsare av denna bloggen kanske vet så skaffade vi hund för ett par månader sedan snart 6 faktiskt. Och kortfattat så har vi lagt någonstans mellan 30 000 och 40 000 totalt på inköp inklusive hunden i sig. Detta är då bara menat lite som ett testamente på vad det kan kosta. Dock har alla kostnader varit planerade och medräknade. 

När det kommer till maten är detta inte en av de dyrare kostnader men dock ändå en kostnad. Vi har valt att köra med en råare och mer naturlig kost för hunden. Vi är noga med råvarorna och näringsinnehållet och man kan faktiskt komma väldigt billigt undan genom att köpa direkt från slaktare och djurhållare och eller jägare som kanske inte har egna hundar. Men det är rätt mycket jobb med detta så vi blandar ut med visa av produkterna som finns lanserade på marknaden för fylla samma behov men ofta mer konsument vänliga och lätthanterliga. Till exempel Mush B.A.R.F  sortiment. Varje boll är ungefär 25 gram vilket gör det väldigt lätt att beräkna fram hur många bollar ens hund behöver och lätt att bara hälla upp. Jämfört med ren råkost då man måste väga diverse djurdelar så att det blir bra fördelning.   

Och lite som ekonomi intresserad men även hund intresserad passar jag dock nu hoppa på Mush's social media drive och får en gratis påse mat. Visst inga enorma summor sparade men alla bäckar små.

100 % naturlig hundmat - MUSH

Men även om hund är dyrt och jag försöker leva ett ekonomiskt smartare liv så handlar inte allt om pengar. Hunden har gett mig så mycket mer livskvalitet. Tvingar ut mig i vått och torrt vilket förbättrar hälsan. Man blir socialare. Och insikten om att kurser man går är otroligt trevliga och man möter så många intresserade och motiverade personer som man kanske helt enkelt aldrig skulle mött. 

Men som resten av livet -Det blir vad man gör det till.


Visst finns även andra hobbies som gett samma sak. Men detta fungerar för mig. Livet med hund skoj. 


Men det vart allt för denna gång


-Blakhouse

2 comments:

Krass Ekonomi said...

Jag och min sambo har också en liten hund. Det är fantastiskt sällskap och roligt att se hur han med ökad ålder utvecklar sin egen "personlighet". Dock låter det väldigt dyrt med 40 000 kr på 6 månader. Vad har du gjort, köpt ett diamanthalsband ;) ?

Blakhouse said...

Uppdelningen ser ju ut som så:

Inköp: 14000,
Dagmatte: 19000
Mat: typ 600kr månaden
Halsband koppel, kläder ( det är en nakenhund ) I någon form av odefinerad övrigt post. Men det blir ganska snabbt pengar av det.

Men ja inköp och dagmatte är det som kostar mest. och mycket pga vi båda har dagjobb.