Sunday, September 22, 2013

Filosofi under jobbresa

Satt på hotellet efter en dags arbete ute hos kund och läser lite ekonomibloggar.  Man har ju lite downtime när man inte pallar göra stan varje kväll så passar perfekt att softa läsa och fundera. När inte vardagslivet tränger sig på med sina tråkigheter.

Och i en av lundaluppens inlägg om att tala ekonomi med vänner och familj dyker en ganska intressant länk upp. Den går till mr money mustache en amerikansk blogg och specifikt inlägg om 'complainypants'  personer som surfar runt på nätet och klaga på allt och alla som har det bättre än de. Något som vi i sverige brukar kalla för den svenska avundsjukan verkar ju finnas överallt när man läser det. Och tror lite det är ett mänskligt beteende. 

Visste ju själv med mig att jag hade ett ben i ett par 'complainypants' men efter lite diskussioner med en vän så kom vi fram till att jag snarare aldrig blir nöjd i stället.  Och som en person i generation Y började jag ifrågasätta varför jag inte är nöjd och om det är något positivt eller negativt med att inte vara nöjd. Eller om det optimala skulle vara att hitta en gyllene medelväg?  Stora frågan faller alltid ner till vad vill jag? Och jag inser ofta att jag inte vet vad jag vill.

Jag som person är en kameleont eller formskiftare eventuellt spegel då jag "hänga på" folks intressen om de verkar roligt. Mina hamnar är många och intresserar mig för allt mer eller mindre. Till skillnad från många så verkar jag inte kunna nörda in mig på någon enskild sak. Utan intressena varierar  och varar allt från 1 till ett par 3 månader innan jag tröttnar eller på annat sätt lägger ner. Ur ett ekonomiskt perspektiv kan detta bli dödande. Förra året kostade mig min spontanitet och intresse skiftning mig över 30 000kr för ett par månader bara. Andra gånger är det para ett par hundra för några böcker eller kortspel eller brädspel eller något.


Det roliga är att intressena är de samma men prioritet och aktivitet går periodvis. Och dom omfattar väl samma saker hela tiden. Typ äventyr, extremsport, spel, brädspel, utveckling, technologin och djur.

Om något har något bra tips för att tackla detta mottages det hjärtligast. Men tills dess försöker jag balansera så mina ekonmiska utlägg inte  blir för stora. 

-Blakhouse

2 comments:

Krass Ekonomi said...

Rolig skriven blogg du har. Ett tips jag har, som jag själv var tvungen att öva på när jag minskade mina kostnader radikalt för några år sedan, är att lära sig vänta. Det låter tråkigt och man tvingas fundera en del över sig själv och vad man egentligen vill med allt man köper, men för mig fungerade det faktiskt.

Blakhouse said...

Har blivit bättre på det. Men finns utrymme för förbättring helt klart.

Sen jag började budgetera fick jag helt klart bättre koll på mina utgifter. Och också på hur mycket jag faktiskt får leka med på hur dumma saker jag vill.

Tackar själv för en bra blogg! =)